Wijkwandeling

Doel

 Kennismaken met organisaties in de buurt (drempel verlagen).

Voor wie

Voor organisaties die hun personeel/doelgroep/… willen laten kennismaken met (organisaties in) de wijk.

Tijd

Een voormiddag voor de wijkwandeling.

Hoe

Een wandeling in de wijk langs verschillende organisaties. Elke organisatie stelt zich kort voor.

Voor de begeleider

Een wijkwandeling vergt enige voorbereiding (afstemming tussen organisaties, opstellen communicatieplan, ...).

Verloop

Stap 1: Voorbereiden van de wandeling

De voorbereiding van de wandeling is het grootste deel van het werk. De partners van de Brede School werken hiervoor best samen.

Bepaal doelgroep

Bepaal voor wie je de wijkwandeling organiseert. Dit bepaalt langs welke organisaties de wandeling gaat.

Bijvoorbeeld: Organiseer je een wijkwandeling voor moeders van jonge kinderen, dan is het interessant om langs verschillende diensten in de wijk te gaan die ouders ondersteunen (bijvoorbeeld: opvoedingsondersteuning, speel-o-theek, bibliotheek, sportorganisaties met aanbod voor de allerkleinsten, …)

Bijvoorbeeld: Wil je graag dat kinderen en jongeren het vrijetijdsaanbod in de buurt ontdekken? Bekijk dan welke organisaties een aanbod hebben. Bepaal het tijdstip ook op een moment dat er bijvoorbeeld activiteiten zijn, zodat kinderen kunnen zien wat er gebeurt tijdens de activiteiten.  Het kan ook interessant zijn om kinderen samen met hun ouders de organisaties laten ontdekken. Ouders hebben immers andere vragen/bezorgdheden dan kinderen.

Bijvoorbeeld: Een startende Brede School organiseert een wijkwandeling voor alle partners die geïnteresseerd zijn in Brede School. De partners leren zelf de verschillende organisaties in de buurt kennen, hun werking en doelpubliek. En, misschien nog het belangrijkste: organisaties krijgen (letterlijk) een gezicht. Het kennen van personen in organisaties is vaak dé eerste stap om een samenwerking op te zetten.

Bijvoorbeeld:Een Brede School organiseert jaarlijks een wandeling voor leerkrachten. De meesten van hen wonen immers niet in de buurt en hebben soms weinig weet van de wijkorganisaties. Omgekeerd kunnen buurtorganisaties genieten van rondleidingen in de betrokken scholen.

Informatie en communicatie

Het communiceren over en informeren van de doelgroep is een tweede aspect. Communiceer duidelijk en eenvoudig. Probeer mensen via verschillende wegen te bereiken: via organisaties, persoonlijk aanspreken, via hun kinderen … Communiceer dit een tijdje op voorhand, maar ook de dag voor de wandeling doorgaat. Zo bereik je meer mensen. Zorg ook voor een duidelijk en zichtbaar afspreekpunt, zodat mogelijke deelnemers niet beginnen twijfelen (over de dag/plaats/uur).

Stap 2: de wandeling.

Afhankelijk van het aantal deelnemers kan je de wandeling in verschillende groepen organiseren.

  • In elke organisatie wordt kort (5 minuten) uitleg gegeven over de organisatie (wie is wie), wat de organisatie doet en wanneer je er terecht kan.
  • Vervolgens mogen de deelnemers een kijkje nemen in het gebouw: de bureaus, maar  uiteraard vooral de lok
  • alen waar activiteiten plaatsvinden.
  • Geef een foldertje/brochure met informatie aan wie wenst.
  • Sluit het geheel af (met een hapje en drankje) in een centrale locatie. Zo krijgt iedereen de kans om nog een praatje te slaan. Zorg ervoor dat partners herkenbaar zijn en aanspreekbaar voor deelnemers.

Stap 3: bespreking.

Bespreek samen met de partners de wandeling. Evalueer de organisatie (voorbereiding, communicatie, aantal deelnemers, interesse, …). Je kan ook in kaart brengen welke personen na de wandeling langs gegaan zijn bij de verschillende organisaties.

Bronnen

Ernalsteen, V. & Joos, A. (2011). Wat doet een Brede School? Werken aan een brede leer- en leefomgeving. Gent: Steunpunt Diversiteit & Leren. Heel wat Brede Scholen organiseren wijkwandelingen en getuigen dat dit een boeiende manier is om organisaties te ontdekken.