
Achtergrondinformatie
Brede School werd door het Antwerps onderwijsbeleid opgenomen in haar werking. In deze tekst bekijken we hoe Brede School in Antwerpen vorm heeft gekregen.
Beschrijving
Historiek
In 2005-2006 opteerde de stad Antwerpen ervoor om via een stimuleringsfonds 10 bredeschoolprojecten gedurende drie jaar te ondersteunen. Er werd toen door de onderwijsraad Antwerpen een lokale visietekst ontwikkeld voor Brede School. Daarin werden diverse redenen aangehaald om binnen een brede school context te streven naar maximale ontwikkelingskansen.
“Een onderwijs gericht op leren binnen schoolmuren volstaat niet meer en komt ook niet meer tegemoet aan de eisen van de maatschappij” (p.2., visietekst Brede School, onderwijsraad Antwerpen)
Na dit stimuleringsfonds werd in 2009 Brede School opgenomen in de werking van de baobab-schoolprojecten. Het werken aan een brede leer- en leefomgeving, in termen van versnellen en verrijken van leerprocessen van leerlingen staat daarin centraal.
Van 2010 tot 2013 werd het netwerk ‘Brede School, jongeren en vrije tijd’ opgestart. Dit project kadert in de proeftuinen Brede School (2008-2012) die gesubsidieerd werden binnen het participatiebeleid voor jeugd. Wettelijke basis is het participatiedecreet (voluit het decreet van 18 januari 2008 houdende flankerende en stimulerende maatregelen ter bevordering van de participatie in cultuur, jeugdwerk en sport).
In 2012 heeft de onderwijsraad van Antwerpen, het officiële overleg- en adviesorgaan over onderwijs in de stad, een lokale visietekst omtrent Brede School goedgekeurd. Op basis van het referentiekader van het Steunpunt Leren & Diversiteit wilde men een gedragen visie op Brede School uitwerken en deze promoten bij het Antwerpse onderwijs. De visietekst was nodig omdat de term stilaan als een soort containerbegrip gehanteerd werd. Om te kunnen spreken van een brede school moet er sprake zijn van sterke en wederzijdse verbindingen tussen onderwijs en diverse partners rondom de school zodat er tegemoet gekomen kan worden aan doelstellingen van de verschillende partners.
De laatste jaren zette de afdeling algemeen onderwijsbeleid (AOB) van de stad Antwerpen in op het promoten en ondersteunen van initiatieven uit scholen die voorkwamen uit dit Brede School concept. Jongeren hebben immers nood aan een brede ontwikkeling. Een brede school kan hen kansen bieden om zich als volwaardige burgers te ontplooien via participatie aan en integratie in onze maatschappij. Een brede school kiest ervoor om de buurt maximaal te betrekken in functie van deze brede ontwikkelingskansen voor alle leerlingen. De toenemende superdiversiteit in en rond de stad maakt het daarenboven extra waardevol. De school moet een plek zijn waar leerlingen zich goed voelen, waar ze kunnen leren op een authentieke wijze in een levensechte context en waar ze de wereld in een veilige omgeving kunnen verkennen.
AOB organiseerde hiervoor een periodiek overleg tussen de betrokken partners, waarvan onderwijs slechts één van de vele partners aan de tafel is. We moeten er ons immers van bewust zijn dat kinderen en jongeren op heel wat manieren en door heel wat personen en organisaties beïnvloed worden. Opvoeding en opleiding is een gedeelde verantwoordelijkheid waarbij velen hun steentje bijdragen. Erkenning hiervan en het aanwenden van elkaars krachten met de focus op een optimale ondersteuning van elke jongere, doet jongeren werkelijk groeien. Aansluiting vinden tussen de verschillende contexten waarin jongeren zich bewegen, kan het welbevinden van jongeren sterk verhogen. Dit heeft op zijn beurt effect op diens leerproces en op diens integratie in de samenleving. Het is belangrijk om de relativiteit van de eigen invloed te zien en te beseffen dat we samen verder kunnen geraken.
Bestuursakkoord (2013-2018)
Ook in het nieuwe bestuursakkoord van de stad Antwerpen wordt het belang van Brede School expliciet opgenomen. Dit geeft AOB een mandaat om scholen samen met andere partners verder aan te moedigen en hen te ondersteunen bij de realisatie. Hiermee willen we als onderwijs ook verantwoordelijkheid nemen in de bredere problematiek van het capaciteitstekort (sportvoorzieningen, kinderopvang,…) in onze groeiende stad. Scholen kunnen voor de buitenwereld hun deuren openen en de link tussen school, vrije tijd en de bredere samenleving stimuleren. De mooie initiatieven en acties van de partners uit het eerste netwerk rond Brede School kunnen nu anderen inspireren. We willen ernaar streven dat alle Antwerpse scholen hun deuren open zetten en sterke verbindingen aangaan in de buurt om zo hun onderwijs voor alle kinderen te optimaliseren.