
Achtergrondinformatie
In dit voorbeeld bekijken we hoe in de Stad Gent Brede School vorm heeft gekregen en welke rol het lokale beleid daarin speelt.
Beschrijving
Historiek: ontwikkeling van Brede School in Gent
Brede School in Gent kent al een lange voorgeschiedenis. In verschillende wijken ontstonden in de jaren negentigsamenwerkingsverbanden en projecten waar verschillende partners samenwerkten om ontwikkelingskansen voor kinderen en jongeren te maximaliseren.
Een voorbeeld daarvan is “jouw kind groeit op in de wijk”. Dit project ontstond eind 1997 in de wijk: “Sluizeken-Tolhuis-Ham-Blaisantvest-Voormuide”. Vanuit de bewonersvereniging werd gevraagd om het thema onderwijs in de wijk onder de loep te nemen. In juni 1999 werd een stuurgroep onderwijs opgericht, bestaande uit bewoners, de vier wijkscholen, de kinderdagverblijven en enkele omringende organisaties. Het belangrijkste doel van dit project was het smeden van een sterkere band tussen onderwijs en de wijk. De stuurgroep diende een dossier in bij de Stichting Koningin Paola en kreeg een erkenning als School van de Hoop tot juni 2004. Vervolgens werd een subsidie gegeven voor het schooljaar 2004-2005 (vanuit het stedenfonds van de Stad Gent). Het project evolueerde naar een Brede School, samen met de pedagogische begeleidingsdienst van de stad Gent werd een bruikbaar praktijkmodel uitgewerkt. Dit project was ook één van de proefprojecten Brede School die tussen 2006-2009 projectsubsidies ontvingen. Ondertussen is het één van de 7 bredeschoolprojecten van de Stad Gent.
(bron: Samenlevingsopbouw Gent geraadpleegd op 8 november 2013).
Eind 2004 werd door de Pedagogisch Begeleidingsdienst (PBD) van de stad Gent een coördinator aangetrokken met als doel het uitbouwen van een Brede School in de Brugse Poort. Middelen vanuit het Stedenfonds werden hiervoor aangewend. De PBD Gent had al ervaring met netwerkoverschrijdend werken en had daardoor het vertrouwen van scholen uit verschillende netten gewonnen.
Vervolgens ontwikkelde Brede School in Gent zich verder. In 2006 werd gestart met een brede schoolwerking in Sint-Amandsberg en Nieuw Gent. Twee van debredeschoolprojecten in Gent (“Jouw kind groeit op in de wijk” en “Op naar … nieuw Gent”) maakten deel uit van de proefprojecten Brede School (2006-2009). In 2009 werden Brede Scholen opgestart in de Bloemekeswijk en in Ledeberg. In 2012 werd gestart met de uitbouw van een Brede School voor Muide-Meulestede.
Het team van bredeschoolcoördinatoren wordt gecoördineerd door een teamleider, die naast de Brede School ook de brugfiguren onder zijn hoede heeft.
Visie Brede School Gent
Al deze ontwikkelingen leidden tot de ontwikkeling van een visietekst Brede School. In 2009 werd de visietekst Brede School Gent in een collegebesluit onderschreven door het schepencollege.
“Een Brede School in Gent is: Een samenwerkingsverband tussen verschillende actoren in een wijk, die samenwerken aan een brede leer- en leefomgeving, met als doel maximale ontwikkelingskansen voor alle kinderen en jongeren bevorderen, met extra aandacht voor kinderen uit kwetsbare gezinnen.
(Bron: PBD Gent)
De Brede School Gent zet in op:
- De totale ontwikkeling van het kind.
- Ouderbetrokkenheid.
- De wisselwerking tussen thuis, school en buurt.
- Sociale cohesie en wijkverbetering.
- Optimaal benutten van gebouwen.
Daarnaast vertrekt de werking vanuit de idee dat kinderen:
- overal leren
- vanalles leren
- van iedereen leren
- samen leren
- de wereld in beweging zetten
Volgend filmpje illustreert dit: